Hoş geldiniz. Sefalar getirdiniz.

Bizden de: Çam sakızı çoban armağanı...!

11 Temmuz 2023 Salı

Ruh ve Tanrı Kavramları


 Bambuya tırmanan azimli fasulye.
Atilla: Minareyi geçmiş 😁

Minareyi kimse geçemez.
O tanrıya doğru yükseliyor. Sadece görüntü minare üzerine düşmüş.
İlk minare benzerini antik mısırlılar yapmışlar. Obelisk,


 tepesine düşen Güneş ışınları üzerindeki hiyeroglif dua yazılarını yalayarak firavunun ruhuna taşıyor.
Bu arada Ruh ve Tanrı kavramlarını ne  Yahudi ne Hristiyan nede Müslümanlar icat etmiştir. Bu kavramlar insanlık tarihine lanet antik mısırlılardan geçmiştir. Öldükten sonra ikinci sonsuz yaşamı onlar icat etmiştir. Ölen cesetlerin çürüyüp bozulmasını engellemek için mumyalama tekniklerini geliştirmiş, mumyanın şeklini gösteren shabti veya ushabti dedikleri küçük bir ikonu hazırlayıp üzerine ölünün ismi yazılarak, yüksek sıcaklıkta fırınlarda pişirip porselen yada cam haline getirip mumyanın yanına koymuşlardır. 


Kilden hazırlayıp fırınlamalarının sebebi sağlamlaştırmaktı. Ne kadar sağlam olursa mumya da o kadar dayanıklı olacağına inanıldığı içindi. Kilin içine Lapis Lazuri (Turkuaz) tozu katarak mavi mojayık oluştururlardı. Bu da heykelciyi daha alımlı hale getirirdi. 


Bu büyülü bir ikondur mumyanın bozulmasını engelleyecektir. 
Ayrıca mezara ölünün ikinci hayatında kullanmaya ihtiyaç duyacağı değerli eşyaları koymuşlardır. Mezar hırsızlığını önlemek için, mezar duvarlarına hiyeroglif yazıyla hırsızlar için bet dualar yazmışlardır. Bu bet dualar o kadar meşhurdur ki günümüzde buna, mumya laneti deniyor. Gerçekleşen alışılmadık olaylara mumya laneti diye inanılıyor. 


Ama gerçek yaşam o devirde bile böyle safsataya inanmayan insanlar oluşturmuş, mezarlar soyulmaya devam etmiş. Tek soyulmayan mezar Tutankhamu'nun mezarıdır ki, onun kafasında altın mask bulunmakta idi. 20. yüz yıl kazılarında ele geçirilmiştir.


Firavun Akhenaton güneş tanrısını tek Tanrı olarak kabul etmiş, diğerlerini reddetmiştir. Akhenaton, MÖ 1353-1336 yılları arasında hüküm süren 18. Hanedan'dan bir firavundur. Tahta çıktığında adı Amenhotep IV idi, ancak beşinci yılında adını Akhenaton olarak değiştirdi. Bu isim, "Aton'un hizmetkarı" anlamına gelir. Aton, tek bir güneş tanrısı demektir. 
Antik Mısır'da güzelliğiyle ünlü heykellerde yer alan Nefertiti'de onun karısıydı. Tutankhamu'nun da annesiydi. Yönetimde söz sahibi idi. 


Tek Tanrı kavramı, toplumda kargaşaya neden olduğundan, firavun ölünce yerine geçen oğlu bütün tanrıları geri getirmiştir. 
Yahudiler mısralılarla içli dişli olduğundan bu kavramları mısırlılardan almışlardır. 
Hırstıysan ve Müslümanlar Yahudi hikayelerinin değişik versiyonlarını kendi kutsal kitaplarında oluşturduklarından bu kavramları Yahudilerden almışlardır. 
Yahudilerin Tevrat'ı Hazreti İbrahim'in ve sonraki sülalesinin hayat hikayesinden ibarettir
Halikarnaslı (Bodrumlu) Heredot yazdığı tarih kitabında hem Yunan tanrılarından korkuyor, hem de sorguluyor, bu tanrılar nerden geldi diye. Sonunda Mısır'dan geldiğine karar veriyor.
İnsanlar kendi yarattığı Tanrı'larını yaptığı tapınaklarla onların güçlerini kanıtlamaya çalışmışlardır.
Kendi evlerini taş, kerpiç ve ahşaptan yaptıkları halde, tapınaklarını mermerden yapmışlardır. Yüksek mermer sütünlerle göklere yükseltmişlerdır. Sanki göklerde tasavvur ettikleri tanrılarına ulaşmak istemişlerdir.
Böylece büyük ve yüksek inşa etıkleri binalarla Tanrı'larının ihtişamını göstermek istemişlerdir.

Didim' deki Apollon tapinağı

Bu Didim' de ki Apollon tapınağında, İstanbul Sultanahmet'teki Ayasofia kilisesinde hatta Edirne Selimiye camisinde hep böyle sürüp gitmiştir. Tanrı'ya karşı insanların inançları perçinlenmiştir.
Bilim ve teknoloji ne kadar gelişse, evren ne kadar keşfedilse insanlar kendi yarattığı Tanrı ve boş inançlarından vazgeçmemiştir.

Atilla: Fasulye deyip geçmeyeceksin. Bizi antik Mısıra kadar getirdi.

O da fasulyenin bir çok faydasından biri olsa gerek!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder