17 Kasım 2010 Çarşamba
Karl Marks ve Koministlik (Facebook Tartışması)
Kevork Taşkıran:KOMONİSTLİK :) Polis, Diyarbakır'da bir öğrenci evini basmış, bir sürü kitap toplamış. Ögrenciler bir köşede sinmiş oturuyor, ama öyle pek de tehlikeli bir şey yok bulunanlar arasında. Çocukları asıl endişelendiren, arkalarındaki duvarda asılı Karl Marx'ın resmi.
Bir ara, polislerden biri sormuş:
- Ula bu kimin resmidir?
Hah, demiş çocuk içinden, şimdi mıçtık...
- Dedemin resmi abi...
Polis sinirle dişlerini sıkmış, öğrencinin ensesine bir şaplak atmış:
- Ula utanmisan puştogli..., bele nur yüzlü, bele ak sakallı bir deden vardir, kakmişsen komonistlik yapisen...
Ekleyen:: Hayal Gemisi
Dün, 11:40 · Beğenmekten Vazgeç · Yorum Yap · Paylaş
Sen, Kevork Taşkıran ve 14 kişi daha bunu beğendiniz.
Bulent Tiryaki: hahahahaha.
Dün, 11:53 · Beğen
Bulent Tiryaki: Ben bir zamanlar sosyalisttim. Hem de iyi bir sosyalisttim. Ama Marx'in tek yazarli olarak yazdigi tek bir kitabi bile okuyup bitiremedim. Ekonomi politigin elestirisine katki diye bi kitabi var Marx'in. O kitabi yarisina kadar okuyabildim ancak; ekonomi, iktisat iceriyordu cunku. Marx-Engelsin Dogu Sorunu (Turkiye) kitabini okudum. Orada Ermenilerle ilgili sorunlara da deginir Marx-Engels. Kapital'e benzeyen boyutlarda bi kitapti o. Mor renlki kagittan bir cildi vardi diye hatirliyorum. Bahsettigim 2 kitap ta Sol Yayinlarindan cikmistir. Severdim kitaplarimi. Ozluyorum da onlari. Yillardir da roman bile okuyamiyorum dogru durust.
23 saat önce · Beğen
Artemis Oda Kim: Marks hiç bir zaman hayalperes birşey yazmadı dönemindeki bilimin ve ekonominin gelişme durumuna göre gözlemlerini yazdı. Bu gün daha çok şey biliniyor ve ekonomide tecrübe ve gelişmeler, devletin sosyal hizmeti, kişi hak ve özgürlükleri; onun döneminde sözü edilemeyecek büyüklükte değişmiştir. Yalnız bir şey değişmemiştir. Artı değer teorisi, buna bağlı olarak emeğin sömürülmesi...
23 saat önce · Beğen · 3 kişi
Bulent Tiryaki: Benim ekonomi, iktisat bilgim onun yazdiklarini anlamaya yeterli degildi. Ben bunu anlatmak istedim. Okumayi da o kitap yuzunden birakmis degilim ayrica :-) Ben daha cok felsefeye, sosyolojiye merakliydim. Onun icin Engels'in tum kitaplarini okudum. Doganin diyalektigi, Ant-Duhring, Ludwig Feuerbach ve Klasik Alman Felsefesinin Sonu, Utopik Sosyalizm Bilimsel Sosyalizm hatirladigim ve encok sevdiklerim. Haa bi de Ailenin, Ozel Muliyetin ve Devletin Kokeni diye nefis bir kitabi vardir Engels'in. okulklarda ders kitabi niyetine okutulmalidir aslinda. Jean Jacques Rousseau'nun Insanlar Arasindaki Esitsizligin Kaynagi baslikli kitabi da favorimdi. Alfred Adler'in psikoloji kitaplarini bile okumustum. Ne gunlerdi. Sanirim Insanlari Tanima Sanati ve Kisilik Bozukluklari ve Toplumsal Butunlesme, Adlerin kitaplari idi.
23 saat önce · Beğen · 1 kişi
Seher çoban: yukardaki yazıyı fıkra niyetine okuyoruz ama bunlar türkiyede yaşanmıştır.oral çalışlar bir kitabında anlatır.mamakta galiba asker cezaevinde kitap yani yasaklı kitap taramaktadır.bir bakar engelsin ailenin,özel mülkiyetin ve devletin kökeni kitabını görür.v ooooo güzel bu aile ile ilgili derler ve bişey demezler.işte yani düşünün.saygılar.
20 saat önce · Beğen · 3 kişi
Muhittin Coban: evet, böylesi bir sürec yasandi...
20 saat önce · Beğen
Artemis Oda Kim: Bulent çok haklısın Marks'ı okumak o kadar kolay değil. Engels halk diliyle yazmış, daha anlaşılır daha kolaydır. Genelde olayları çağının bilimsel gelişmelerine göre oldukça basit ve mantıklı anlatmış. Utopik hiç bir konuya girmemiş. Belki Engels olmasaydı biz diyalektik düşünme sistemini rahatça öğrenemezdik. Marksın anlatımı daha ağırdır.
19 saat önce · Beğen · 2 kişi
Artemis Oda Kim: Biraz konunun dışına çıktım galiba, bende yukarıdakine benzer bir olay anlatayım.
Polis öğrenci yurtlarında arama yaparken, polis korkusu olacak ki öğrencinin biri renk değiştirmeye başlamış. Polis hemen yakasından yapışmış. "Olan sen kominismisin" demiş. Öğrenci biraz kekeliyerek, "Hayır ben antikoministim" demiş. Polis öğrenciyi sürükleyerek arabaya tıkmış. Arkasından "Hemde atisisin ha...!" demiş.
19 saat önce · Beğen · 3 kişi
Umit Yasar Onder: Bir zamanlar sosyalistti. Marx nedir bilmeyen bir sosyalistti. Simdi degil. Yine marx nedirkimdir bilmez...Yani, kendine bir sosyalist..:-)))
5 saat önce · Beğen
Bulent Tiryaki: Marx'i pek bilmem gercekten. Ama Marx, sosyalizmin tek kaynagi degil. Daha bircok kitap okudum sosyalizm ile ilgili. Mehmet Ali Aybar'i okudum mesela. Leo Huberman ile baslamistim sosyalist literaturu okumaya. Marx;in kim oldugunu biliyorum kuskusuz ama onun yazdiklarini anlamak beni asiyor biraz. Valla suanda kendime bile sosyalsit degilim. Kendimi "kendine sosyalist" diye tanimlamak bile sosyalizme hakaret olur gibi geliyor bana :-)))
4 saat önce · Beğen
Umit Yasar Onder: ben sana demedim canim Kevrok arkadasa dediydim:-)
4 saat önce · Beğen
Kevork Taşkıran: Ümit yaşar Bey sizi gerçekten takdir ettim.Beni çok iyi tahlil etmişsiniz.Kutlarım sizi.Ben Marx'ı nur yüzlü dedem niyetine sevmiştim.80 öncesi eğitimde bize göre öyle idi.80 sonrası,eğitimsizlik eğitimi döneminde nasıl algılandı pek bilmem...:))
2 saat önce · Beğenmekten Vazgeç · 1 kişi
Kevork Taşkıran: Tahliller konusunda bir noktaya itiraz edeceğim sadece Umit Yasar Bey;"Kevrok" yerine "Kevork" yeterliydi...
2 saat önce · Beğen
Umit Yasar Onder: ozur..Kevork arkadas...yazarken cok hata yapiyorum...
39 dakika önce · Beğen
Artemis Oda Kim: Marks'ın ekonomist yada sosyalist olup olmadığını, ancak onun söylemi ile anlayabiliriz. Bilirsiniz Marks geçimini temin edebilmek için doğru dürüst bir iş tutturamamıştır. Hep Fabrikatör Engelsin yardımlarıyla hayatını ikame etmeye çalışmıştır. Kapitalı yazmayı bitirdikten sonra basılması için parası yoktur. Müsveteleri Engelse göndermek istemektedir. Göndermek için parası yoktur. Engelse şu mektubu yazar: "Sevgili dostum sonunda Kapitali bitirdim. Basılması için sana göndereceğim ama başına bir şeyler gelmemesi için sigorta ettirmek gerekir, bunun içinde yeterli param yoktur. Senden yardım bekliyorum. Para konusunda bu kadar yazı yazıp, parasızlık çeken benim gibi bir adam dünyaya gelmemiştir. Bu konuda yazı yazan adamların hepsi zengin kişilerdi"
Bu gerçek bir itiraftır. Ekonomist olan bir adam önce para kazanmasını bilmesi gerekir. Marks, çağındaki kapitalist ekonomiyi iyi tahlil etmiş bir teorisyendir. Onun kendi kendini bunalıma sokan çelişkilerini tespit ederek, bunları Kapital'da açıkça anlatmıştır. Tespit ettiği çelişkiler, bu günde geçerliliğini sürdürmektedir. Aksi halde bu ekonomik krizler yaşanmazdı.
Sosyalist düşünceye inanmaktadır. Fakat utopik sosyalist değildir. Bunun için "Sol kominizim bir çocukluk hastalığıdır." fikrini ortaya atmıştır.
Bazı alman sosyalistleri, biz ara aşamaları beklemek istemiyoruz, o bizim köleliğimizi artırır, biz hemen kominizme geçmek istiyoruz demişlerdir. Marks bunun bir çocukluk hastalığı olduğunu söylemiştir. Çağından yüz yıl sonra mevcut sosyalist sistemin çökmesi onu haklı çıkarmıştır.
38 dakika önce · Beğen · 1 kişi
Bulent Tiryaki: Lenin'in "Sol komunizm, bir çocukluk hastalığı" isimli bir kitabi vardi diye hatirliyorum. Ama o kitapta Lenin, sosyalistleri degil de sosyal demokratlari elestiriyordu diye aklimda kalmis. Bir de Kautsky'e bolca -negatif yonde- atiflar vardi sanirim.
4 saat önce · Beğen
Umit Yasar Onder: dogru biliyorsun Bulent. Arkadas biraz ufurmus...
3 saat önce · Beğen
Artemis Oda Kim: Yazımı dikkatla okursanız Marks'ın böyle bir kitap yazdığından söz etmiyor. Lenin o isimde bir kitap yazdığı doğrudur. Eğer o kitabı bulur okursanız. Benim yazıda anlatıldığı gibi Lenin Marks'tan alıntı yaparak kitaba başladığını görürsünüz. Yani fikir Marks'tan çıkmıştır. Leninde bunu kullanarak o isimde kitap yazmıştır. Lenin sol koministlere dahildir. Kapitalizm olgunlaşmadan sosyalızme güç kullanarak geçmiştir. Oda geri tepmiştir. Sonunda Marks'ı haklı çıkarmıştır.
2 saat önce · Beğen
Bulent Tiryaki: "Kapitalizmden sosyalizme guc kullanarak gecme" konusu onemli. Ben aslinda devrim kelimesini cok severim. Ama sanirim toplumlar icin en saglikli ve saglam olani bir toplumsal seviyeden bir digerine Evrim ile gecmesidir. Ayrica bu proletarya diktatorlugu tanimlamasini hic sevmedim ben cunku proletarya diktatorlugu kavrami aslinda bildigimiz (burjuva) anlamda bir diktatorlugu ifade etmez sosyalist demokraside. Diktatorluk kotu biseydir. Sosyalist demokrasi mahalle olcegine kadar halk meclislerini getirir ve halkin temsilcileri, devletin yoneticileri (sosyalizmde halen daha bir devlet vardir) bu meclislerde heran hesap vermek zorundadir.
35 dakika önce · Beğen
Umit Yasar Onder: Artemis Mi? O da kim? Ya hocam, allah peygamber, ve hz marx adina lutfen...ufurmekten vaz gecin...
20 dakika önce · Beğen
Artemis Oda Kim: Kapitalis üretim ilişkilerinin belirleyici hale gelmesi, feodal üretim ilişkilerinin geride kalması nedeniyle yıkılıp, hanedanların bir bir çökmesi, monarşinin yok olması (Kalan ülkelerde etkisiz hale gelmesi) , ABD de köleliğin kalkması, zorunlu bir tarihi süreçtir. Aynı şeyin kapitalizmin başına gelemiyecek diye bir kural yoktur.
12 dakika önce · Beğen
Artemis Oda Kim: Sevgili Umit, benim nefesim efsunludur. Her derde devadır. Başkalarının aşkınada ihtiyacı yoktur. Eğer bir derdin yarsa nefesimin karşısında dur. Yoksa ortalıktan çekil, boşuna insanları aşağılayıp, tahrik ederek yoğurtçuluk yapma. Eğer fikirlerimi çürütmek istiyorsan aksini savunur ispatlarsın. Saygılar...
57 dakika önce · Beğen · 1 kişi
Umit Yasar Onder: Kardesim, seninki dusunce degil ufuruk. Ufurugun neresi fikir oldu? Marx'a Lenin in kitabini yazdiran, ve o kitapta bahsi bile gecmemis seyleri yorum diye ufuren, Lwenin in marxist olmadigi gibi abuklari soyleyen ve bu kadar ufurukten sonra hala konusabilen senle dusunce minyaristiracagim. Hadi noradan..
yaklaşık bir saat önce · Beğen
Artemis Oda Kim: "Sol komünizm bir çocukluk hastalığı" kitabını tabiiki yukarıda belırtiğim gibi Lenin yazmıştır. Bunu yazarken Marks ve Engels'ten alıntılar yapmıştır. Yani fikir büyük ustaların fikridir. Sozkonusu kitabın. Sekizinci bölüm "Hiç uzlaşma olmıyacakmı" başlıklı yazıyı okuyun lütfen. Orada Engels'ın ünlü bir cümlesi var "Kendi sabırsızlığını teorik bir iddia olarak ileri sürmek ne çocukça bir saflık!" (Fr.Engels, Internationales aus dem Volksstaat. 1874, no 73 "Blankist-Komüncülerin Programı" 23 başlıklı yazıdan alınmıştır)
O dönemdeki sol komünistler de kendilerine Marksist, sosyalist hatta biraz ileri gidip komünist diyorlardı. Ama Marks ve Engels onları eleştiriyordu. Lenini eleştirme şansları yok tabi.
Engels aynı yazının biraz yukarısında " Komünizmin hemen ertesi gün kurulacağını hayal ettikleri için komunistirler. Eğer bu iş hemen yapılamıyorsa, demek ki komünist değillerdir." diyor.
Tartışma mecburiyetiniz yok tabii, zaten tartışma üslüpünüzü biraz kaba buldum. Davranışınızı bu şekilde sürdürürseniz, bende bu işe burada nokta koyarım.
9 saat önce · Beğen · 1 kişi
Umit Yasar Onder: Aman hocam.Sizinle tartismak ne haddime..Siz noktayi koyun...Yani siz noktayi koymus olun da beni de bu dertten kurtarin...
9 saat önce · Beğen
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)